Sałatka ziemniaczano-śledziowa
Bardzo fajnym połączeniem smakowym są śledzie i ziemniaki. Nie można podważać ich wartości odżywczych- skrobia w ziemniakach, bardzo duża zawartość Omega 3 w śledziach to tylko drobny wycinek. Uzupełniona ogórkiem kwaszonym, zielonym groszkiem i czosnkiem to istna bomba witaminowa, dająca energię na cały dzień.
Składniki
- 3/4 kg ziemniaków
- kubełek śledzi w zalewie
- szklanka groszku zielonego
- 3 ząbki czosnku
- 3 ogórki kiszone
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- pieprz cytrynowy, rozmaryn
- kiełki brokułu
Przygotowanie
Ziemniaki obrać , umyć, pokroić w kostkę i upiec, opruszone rozmarynem. Przestudzić .Ze śledzi odlać zalewę, wypłukać i namoczyć je (kilka godzin lub dzień wcześniej zostawić na noc) aby pozbyć się nadmiaru soli . Pokroić w plasterki. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. ( może być groszek z puszki ). Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w kostkę . Wszystkie składniki wymieszać razem z olejem i przyprawami.
Podawać ozdobione kiełkami z ulubionymi dodatkami . Np. grzanka ze szczypiorkiem .
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do zostawiania komentarzy