Sałatka ziemniaczano-śledziowa

                                                        Sałatka ziemniaczano-śledziowa


Bardzo fajnym połączeniem smakowym są śledzie i ziemniaki. Nie można podważać ich wartości odżywczych- skrobia w ziemniakach, bardzo duża zawartość Omega 3 w śledziach to tylko drobny wycinek. Uzupełniona ogórkiem kwaszonym, zielonym groszkiem i czosnkiem to istna bomba witaminowa, dająca energię na cały dzień. 



                                                                            Składniki

  1. 3/4 kg ziemniaków
  2. kubełek śledzi w zalewie
  3. szklanka groszku zielonego
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 3 ogórki kiszone
  6. 5 łyżek oleju rzepakowego
  7. pieprz cytrynowy, rozmaryn
  8. kiełki brokułu
                                                                            Przygotowanie

Ziemniaki obrać , umyć, pokroić w kostkę i upiec, opruszone rozmarynem. Przestudzić .Ze śledzi odlać zalewę, wypłukać  i namoczyć je (kilka godzin lub dzień wcześniej zostawić na noc)  aby pozbyć się nadmiaru soli . Pokroić w plasterki. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. ( może być groszek z puszki ). Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w kostkę . Wszystkie składniki wymieszać razem z olejem i przyprawami. 
Podawać ozdobione kiełkami z ulubionymi dodatkami . Np. grzanka ze szczypiorkiem . 



    

Komentarze