Owoce pod pierzynką


                                                        Owoce pod pierzynką ( placek owocowy )




Składniki 
1 szk. mąki tortowej
1 szk. drobnego cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 cukier waniliowy
łyżka kakao
3/4 szk. oleju rzepakowego
4 średnie jajka
3 średnie, soczyste jabłka 
garść mieszanki żurawin i rodzynek
5-6 suszonych moreli

Wersja 2 
Powyższe owoce zastępujemy
2 większymi, twardymi gruszkami
garścią malin i jagód
2 ,3 kostkami gorzkiej , posiekanej ,czekolady. 
Reszta jak powyżej.




Przygotowanie

Formę natrzeć margaryną i posypać bułką tartą. Jabłka umyć, obrać , usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Żurawiny i rodzynki namoczyć we wrzątku. Odcedzić po przestudzeniu. Morele pociąć w paski. Tak przygotowane owoce umieścić na dnie formy. 




Wszystkie mokre i suche składniki wymieszać w mikserze. Zalać nimi owoce.




Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. i piec około 50 min. Po wyjęciu możecie posypać cukrem pudrem przed podaniem . 



Komentarze