Ciasto marchewkowe z nutą kokosowo-pomarańczową




Ciasto marchewkowe z nutą kokosowo-pomarańczową

Składniki 

1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka drobnego cukru
1/3 szklanki mąki kokosowej lub dyniowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/2 łyzeczki przyprawy do piernika
3 jajka
szklanka oleju rzepakowego
1/2 pomarańczy
1 duża marchewka
2 duże łyżki wiórków kokosowych 
garść żurawin , 
garść orzechów włoskich.




Przygotowanie

Wszystkie suche składniki wsypać do misy miksera, mąkę przesiać. Włączyć mikser na średnie obroty . Pomału dodawać wszystkie pozostałe składniki, całe jajka oraz startą i obraną marchewkę .
 Pomarańcz sparzyć , przeciąć na pół i wcisnąć sok z połowy pomarańczy do ciasta. 
Jeżeli ktoś lubi może zetrzeć skórkę i wykorzystać ją do przygotowania lukru do polania ciasta. 




Ciasto przełożyć do blaszki ( 25x21 cm) natartej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg, 45 minut lub do suchego patyczka. 



Komentarze