Ciasto marchewkowe z nutą kokosowo-pomarańczową
Składniki
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka drobnego cukru
1/3 szklanki mąki kokosowej lub dyniowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/2 łyzeczki przyprawy do piernika
3 jajka
szklanka oleju rzepakowego
1/2 pomarańczy
1 duża marchewka
2 duże łyżki wiórków kokosowych
garść żurawin ,
garść orzechów włoskich.
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki wsypać do misy miksera, mąkę przesiać. Włączyć mikser na średnie obroty . Pomału dodawać wszystkie pozostałe składniki, całe jajka oraz startą i obraną marchewkę .
Pomarańcz sparzyć , przeciąć na pół i wcisnąć sok z połowy pomarańczy do ciasta.
Jeżeli ktoś lubi może zetrzeć skórkę i wykorzystać ją do przygotowania lukru do polania ciasta.
Ciasto przełożyć do blaszki ( 25x21 cm) natartej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg, 45 minut lub do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do zostawiania komentarzy