kurczak z warzywami w sosie orientalnym


 Prezentuję wam mój kolejny eksperyment, łączący smaki kuchni Orientu i południa Europy.
Garam masala jest jednym z najpopularniejszych dodatków kuchni  Indyjskiej. Znana od dawna. Jest mieszanką wielu przypraw  -
kmin rzymskikolendrapieprz czarnykardamon oraz mikroskładniki, tj. liść laurowygoździkicynamonpieprz cayennegałka muszkatołowa. Doskonale pasuje do kurczaka . Dobrze łączy się w kuchnią włoską czyli typowymi warzywami . Cukinia, cebula ale też marchewka czy stosowana w wielu kuchniach papryka żółta . 









Do wykonania potrawy potrzebne wam będą niezbędne składniki 

2 średnie piersi kurczaka
3 małe cebule
1 duża marchew
1 średnia żółta papryka
1 średnia cukinia 
mały kubek śmietany 30 %
50 g sera pleśniowego blue
2 łyżki garam masala 
kilka łyżek oleju rzepakowego
łyżka masła
po szczypcie soli, koperku, pieprzu, papryki wędzonej i ziół prowansalskich. 


Kurczaka przygotowuję dzień wcześniej , wieczorem. Po oczyszczenie kroję w kostkę i przekładam na patelnię z 2-3 łyżkami oleju. Opruszam garam masala, tak aby kurczak cały był oblepiony przyprawą. Obsmażam do osiągnięcia odpowiedniego koloru. Ostudzam i wkładam do lodówki . 




Następnego dnia zajmuję się warzywami . Cebulę kroję w kostkę. Marchew na części a potem w słupki. Obsmażam na oleju ok. 10 min. Dokładam pokrojoną w kostkę paprykę i na ćwiartki cukinię . Przyprawiam szczyptą soli, pieprzy i ziół prowansalskich . Dodaję łyżkę masła. Smażę wszystkie warzywa do poziomu al dente. 




Potem dodaję do całości kurczaka oraz pokruszony ser blue . Duszę do połączenia się wszystkich składników w jednolitą całość. 




Do całości dodaję śmietanę i posiekany koperek. Duszę jeszcze przez kilka minut. 
Danie można podać z ryżem, mixem kasz lub makaronem. Można też zrobić w wersji Vega , bez kurczaka .





Smak pozostanie na długo na podniebieniu. Jest to danie , które raz zrobione , zagości na stale na waszych stołach  .

Komentarze