Prezentuję wam mój kolejny eksperyment, łączący smaki kuchni Orientu i południa Europy.
Garam masala jest jednym z najpopularniejszych dodatków kuchni Indyjskiej. Znana od dawna. Jest mieszanką wielu przypraw -
. kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon oraz mikroskładniki, tj. liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa. Doskonale pasuje do kurczaka . Dobrze łączy się w kuchnią włoską czyli typowymi warzywami . Cukinia, cebula ale też marchewka czy stosowana w wielu kuchniach papryka żółta .
Do wykonania potrawy potrzebne wam będą niezbędne składniki
2 średnie piersi kurczaka
3 małe cebule
1 duża marchew
1 średnia żółta papryka
1 średnia cukinia
mały kubek śmietany 30 %
50 g sera pleśniowego blue
2 łyżki garam masala
kilka łyżek oleju rzepakowego
łyżka masła
po szczypcie soli, koperku, pieprzu, papryki wędzonej i ziół prowansalskich.
Kurczaka przygotowuję dzień wcześniej , wieczorem. Po oczyszczenie kroję w kostkę i przekładam na patelnię z 2-3 łyżkami oleju. Opruszam garam masala, tak aby kurczak cały był oblepiony przyprawą. Obsmażam do osiągnięcia odpowiedniego koloru. Ostudzam i wkładam do lodówki .
Następnego dnia zajmuję się warzywami . Cebulę kroję w kostkę. Marchew na części a potem w słupki. Obsmażam na oleju ok. 10 min. Dokładam pokrojoną w kostkę paprykę i na ćwiartki cukinię . Przyprawiam szczyptą soli, pieprzy i ziół prowansalskich . Dodaję łyżkę masła. Smażę wszystkie warzywa do poziomu al dente.
Potem dodaję do całości kurczaka oraz pokruszony ser blue . Duszę do połączenia się wszystkich składników w jednolitą całość.
Do całości dodaję śmietanę i posiekany koperek. Duszę jeszcze przez kilka minut.
Danie można podać z ryżem, mixem kasz lub makaronem. Można też zrobić w wersji Vega , bez kurczaka .
Smak pozostanie na długo na podniebieniu. Jest to danie , które raz zrobione , zagości na stale na waszych stołach .
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do zostawiania komentarzy