#mus #jabłko #apple #green #vega #vegan #duszenie #cookingbyrafirez #rafirezgotuje
Od kilku tygodni wpadłem, razem z mamą , w szał przetworów . Pewnie nie jestem osamotniony w tym zajęciu. Bo nie ma jak domowy dżemik . Tym razem efektem weekendu jest słoiczek 3l musu z antonówek.
Składniki
ok. 3 kg antonówek
6 łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki wody
Przygotowanie
Jabłka umyjcie, obieżcie, pokrójcie w ćwiartki i usuńcie gniazda nasienne. Potem skropcie sokiem z cytryny. Włóżcie do garnka i wlejcie wodę . Gotujcie na małym ogniu, mieszając. Gdy jabłka
zaczną się rozpadać wsypcie cukier i gotujcie przez około 20 minut, mieszając. Gorący mus przekładajcie do wypażonych słoików. Zakręćcie je szczelnie i odwróćcie do góry dnem.
Jeżeli chcecie je dłużej przechowywać proponuję spasteryzować je przez 20 minut.
Aby masa była gładka przed nałożeniem możecie zblendować .
Mus idealnie będzie sie komponował z różnymi deserami. A dodany do naleśników spowoduje, że dzieciaki się w nich zakochają .
Od kilku tygodni wpadłem, razem z mamą , w szał przetworów . Pewnie nie jestem osamotniony w tym zajęciu. Bo nie ma jak domowy dżemik . Tym razem efektem weekendu jest słoiczek 3l musu z antonówek.
Składniki
ok. 3 kg antonówek
6 łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki wody
Przygotowanie
Jabłka umyjcie, obieżcie, pokrójcie w ćwiartki i usuńcie gniazda nasienne. Potem skropcie sokiem z cytryny. Włóżcie do garnka i wlejcie wodę . Gotujcie na małym ogniu, mieszając. Gdy jabłka
zaczną się rozpadać wsypcie cukier i gotujcie przez około 20 minut, mieszając. Gorący mus przekładajcie do wypażonych słoików. Zakręćcie je szczelnie i odwróćcie do góry dnem.
Jeżeli chcecie je dłużej przechowywać proponuję spasteryzować je przez 20 minut.
Aby masa była gładka przed nałożeniem możecie zblendować .
Mus idealnie będzie sie komponował z różnymi deserami. A dodany do naleśników spowoduje, że dzieciaki się w nich zakochają .
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do zostawiania komentarzy