ślimaki w sosie pomidorowym

Mazury łączą się nierozerwalnie m.in. ze ślimakami. Dla niektórych to szkodnik a dla innych zdrowy przysmak i afrodyzjak. Można je łączyć na różne sposoby.
Tym razem zrobiłem duszone w warzywach i sosie pomidorowym. Takie szybkie dobroci na obiad .


#snails #snailsgargen #mazury #lunch #dinner #weekend #party #partytime  #photo #blogger #blog #cookingbyrafirez #rafirezgotuje #pasta #tomato




Składniki ( na 2 osoby )

3 średnie cebule
1 marchew
puszka koncentratu pomidorowego
puszka ślimaków w bulionie
sól, pieprz, koperek, szczypiorek, bazylia, lubczyk, papryka wędzona
kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
1/3 szklanki wody
ok. 200 g spagetti

Przygotowanie


Cebulę i marchewkę obrać . Cebulę pokroić w kostkę . Marchewkę w cienkie paski . Podsmażyć na ogniu do zrumienienia się cebuli z solą i pieprzem . Potem podać tuszki ślimaka i smażyć 2-3 minuty .




Dodać bulion i  koncentrat pomidorowy oraz dolać wodę . Wrzucić przyprawy.  Dusić całość na wolnym ogniu do osiągnięcia chrupkości marchewki.




 Dla podbicia smaku można dodać pól szklanki białego, wytrawnego wina . Makaron gotujcie wg uznania . Ja lubię al dente. Smacznego







Komentarze