Szczaw na dwa sposoby

#soup #cream #szczaw #lunch #vege #vegan #fit #cook #cooking #cookingbyrafirez #rafirezgotuje

Szczaw jest ogólnodostępną rośliną. Wystarczy wyjść na łąkę i po krótkim czasie baza na zupkę zebrana. Ma bardzo dużą zawartość witaminy C i żelaza. Znany był już w starożytnym Egipcie m.in. jako lekarstwo na niestrawność.
Proponuję wam wersję klasyczną oraz w formie kremu .





Składniki

30-40 dkg szczawiu
1 kg ziemniaków
litr wywaru warzywnego lub jak ktoś lubi rosołu dowolnego
2 jajka
litr wody
koperek, sól, pieprz
4 kromki tostu
tymianek do ozdobienia




Wersja 1
Szczaw umyć i wypłukać. Osuszyć na sitku. Potem posiekać na wąskie paski . Umieścić w garnku. Zalać litrem wody. Dodrowadzić do wrzenia. Dolać wywar/rosół. Przyprawić . Gotować na wolnym ogniu 20 minut. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Można zabielić śmietaną , do smaku.




Wersja 2

Do ugotowanego szczawiu dodać ziemniaki umyte, pokrojone w kostkę. Gotować ok. 20 minut. Po tym czasie zawartość blendować. Zupę podawać z grzankami , ozdobioną tymiankiem .
Smacznego .











Komentarze