Pasztet luksusowy ze śliwką

#pasztet #bake #pate #plum #meet #breakfast #dinner #starter #apetizzer #cookingbyrafirez #rafirezgotuje #blog #photo #apettit




Pasztet to tradycja w polskiej kuchni. Kiedyś był to specjalny zawód. Dla mnie to delicje. Uwielbiam go jeść z różnymi dodatkami. Nie wyobrażam sobie gdyby zabrakło go na świątecznym stole lub na uroczystościach rodzinnych . Uwielbiany jest też w innych krajach , podawany w przeróżnej formie .


Składniki

1/2 kg wątróbki indyczej
1/2 kg piersi kurczaka
25 dkg podgardla
25 dkg boczku
2 marchewki
cebula
bułka kajzerka
6-8 szt. śliwek suszonych
orzechy włoskie do ozdoby
bułka tarta
tłuszcz do wysmarowania blachy
liść laurowy, pieprz, ziele angielskie , majeranek, koperek, rozmaryn, sól, pietruszka


Przygotowanie

Pierś kurczaka, boczek i podgardle myjemy i oczyszczamy . Gotujemy w wodzie razem z obraną cebulą i marchewkami , z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu i pietruszki.
Można je też ugotować przygotowując rosół . Wtedy wszystko przejdzie smakami a rosół będzie treściwszy. Po ugotowaniu wyjmujemy i studzimy.



Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy razem z cebulą . Studzimy .
Namaczamy bułkę. Wszystkie składniki mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia na gładką masę .



Połowę masy przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy . Wykładamy śliwki i przykrywamy resztą masy . Wygładzamy. Na wierzchu układamy orzechy włoskie. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zostawiamy do ostudzenia.










Komentarze