Zupa pieczarkowa

#soup #mushrooms #vega #potatoes #pieczarki #cookingbyrafirez #rafirezgotuje



Zupa to potrawa, która łączy w sobie ,  na ogół, rosół jako bazę oraz dowolne połączenie dodatków , jakie lubimy. Może to być klasyka lub tzw. śmietnik czyli  przegląd lodówki . Jeżeli baza jest dobra i pozostałe składniki wystarczy dobrze doprawić i czekać . Musi się  pyrkolić (dusić) na wolnym ogniu aż smaki się połączą a składniki będą odpowiednio miękkie . Moim ulubionym ziołem , obowiązkowym do zupy jest afrodyzjak stosowany przez nasze babcie czyli lubczyk. Doskonale też smak podbija tymianek i bazylia, do włoszczyzny i mój ulubiony  koperek, świeży lub mrożony. Nie możemy zapomnieć , że do pieczarek niezbędna jest gałka muszkatołowa. Aby uzyskać efekt grillowania warzyw idealna będzie wędzona papryka.


Składniki

1 kg ziemniaków
1/2 kg pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka duża
1 litr rosołu domowego (przepis niedługo się pojawi na stronie)
1 litr wody
olej do smażenia
koperek, papryka wędzona, majeranek, bazylia, sól i pieprz do przyprawienia .


Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować al dente z łodyżkami koperku. Po ostudzeniu pokroić je w kostkę . Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obmyć, wysuszyć na sitku i oczyścić. Pokroić  w paski . Podsmażyć razem z cebulą na oleju. Przełożyć do garnka. Zalać rosołem . Dołożyć pokrojoną w grubszą kostkę paprykę. Wszystko zalać wodą , tak żeby zakryła wszystkie składniki ok. 1 cm powyżej. Doprawić przyprawami do smaku. Dusić na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Można podawać zabieloną śmietaną




Komentarze