#snack #lunch #starter #goodfood #fit #spinach #fish #salmon #cookingbyrafirez #rafirezgotuje
Jedna z moich ulubionych , lekkich i bardzo smacznych i sycących przekąsek. Większość osób pewnie kojarzy ją z wesel . Często tylko wizualnie gdyż za szybko znika ze stołu. Nie jest bardzo skomplikowana ale jej przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ale naprawdę warto . Na roladę warto poczekać do następnego dnia żeby delektować się połączeniem smaków szpinaku, ryby i sera oraz zielonego groszku z chrzanową nutką . Jeżeli ktoś nie lubi ryby można ją zastąpić innymi dodatkami . Np . kurczak, szynka, fasola, dynia, papryka lub inne , ulubione dodatki.
Składniki
1 opakowanie ( 200 g ) świeżego szpinaku
200 g łososia wędzonego
4 jajka
opakowanie serka śmietankowego ( 150-200 g )
łyżka chrzanu
1/2 puszki zielonego groszku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek. oliwa z oliwek
Przygotowanie
Szpinak myjemy i osuszamy na sitku. Przekładamy do garnka, przyprawiamy, sola , pieprzem i wyciskamy czosnek przez praskę. Dusimy aż do zmniejszenia objętości. Potem odsączamy z nadmiaru wody.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubiciu pomoże szczypta soli dodana do białek. Szpinak doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i miksujemy na drobno blenderem . Potem łączymy w jednolitą masę z pianą z białek .
Piekarnik nagrzać do 180 stopni , termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko olejem . Wtedy biszkopt będzie łatwiej odchodził po upieczeniu . Masę rozłożyć na papierze , tworząc prostokąt ok. 25x30 cm. Piec ok. 15-20 minut, do zarumienienia . Po upieczeniu przestudzić . Przyciąć nadmierne boki z pieczenia aby uzyskać równy prostokąt. Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na całości . na niego rozłożyć łosoś i rozsypać, równomiernie groszek. Całość zwinąć, ściśle, w roladę. zawinąć ściśle folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Kroić przed podaniem na centymetrowe plastry .
Jedna z moich ulubionych , lekkich i bardzo smacznych i sycących przekąsek. Większość osób pewnie kojarzy ją z wesel . Często tylko wizualnie gdyż za szybko znika ze stołu. Nie jest bardzo skomplikowana ale jej przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ale naprawdę warto . Na roladę warto poczekać do następnego dnia żeby delektować się połączeniem smaków szpinaku, ryby i sera oraz zielonego groszku z chrzanową nutką . Jeżeli ktoś nie lubi ryby można ją zastąpić innymi dodatkami . Np . kurczak, szynka, fasola, dynia, papryka lub inne , ulubione dodatki.
Składniki
1 opakowanie ( 200 g ) świeżego szpinaku
200 g łososia wędzonego
4 jajka
opakowanie serka śmietankowego ( 150-200 g )
łyżka chrzanu
1/2 puszki zielonego groszku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek. oliwa z oliwek
Przygotowanie
Szpinak myjemy i osuszamy na sitku. Przekładamy do garnka, przyprawiamy, sola , pieprzem i wyciskamy czosnek przez praskę. Dusimy aż do zmniejszenia objętości. Potem odsączamy z nadmiaru wody.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubiciu pomoże szczypta soli dodana do białek. Szpinak doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i miksujemy na drobno blenderem . Potem łączymy w jednolitą masę z pianą z białek .
Piekarnik nagrzać do 180 stopni , termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko olejem . Wtedy biszkopt będzie łatwiej odchodził po upieczeniu . Masę rozłożyć na papierze , tworząc prostokąt ok. 25x30 cm. Piec ok. 15-20 minut, do zarumienienia . Po upieczeniu przestudzić . Przyciąć nadmierne boki z pieczenia aby uzyskać równy prostokąt. Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na całości . na niego rozłożyć łosoś i rozsypać, równomiernie groszek. Całość zwinąć, ściśle, w roladę. zawinąć ściśle folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Kroić przed podaniem na centymetrowe plastry .
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do zostawiania komentarzy