#pasta #makaron #italia #cooking #tomato #vega #lunch #cookingbyrafirez #rafirezgotuje
Kuchnia włoska jest łatwa i prosta. A przy tym pyszna i aromatyczna. Jednym z najbardziej popularnych są wszelkiego rodzaju pasty .
Czy ktoś z was wyobraża sobie Włochy bez makaronu?
Ja tym razem zrobiłem prostą i zarazem sycącą wersję tomato pasta . Gdy nie ma świeżych składników zawsze można je zastąpić pomidorami z puszki lub passatą .
Ja polecam wam do tego dania makaron Penne Rigate firmy Barilla, powstałej w 1877 roku w Parmie, we Włoszech.
Składniki
20 dkg makaronu Penne Rigate
ok 50 dkg świeżych lub puszka krojonych pomidorów
2 cebule
1 czerwona papryka
ząbek czosnku
sól, pieprz, bazylia, koperek , bułka tarta
kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
Cebulę, czosnek i paprykę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju , doprawione do smaku solą, pieprzem i bazylia. Dodajcie pomidory i duście na wolnym ogniu, mieszając. Po około kwadransie dodajcie ugotowany al dente makaron i wszystko wymieszajcie . Przed podaniem dosypcie koperkiem i bułką tartą .
Kuchnia włoska jest łatwa i prosta. A przy tym pyszna i aromatyczna. Jednym z najbardziej popularnych są wszelkiego rodzaju pasty .
Czy ktoś z was wyobraża sobie Włochy bez makaronu?
Ja tym razem zrobiłem prostą i zarazem sycącą wersję tomato pasta . Gdy nie ma świeżych składników zawsze można je zastąpić pomidorami z puszki lub passatą .
Ja polecam wam do tego dania makaron Penne Rigate firmy Barilla, powstałej w 1877 roku w Parmie, we Włoszech.
Składniki
20 dkg makaronu Penne Rigate
ok 50 dkg świeżych lub puszka krojonych pomidorów
2 cebule
1 czerwona papryka
ząbek czosnku
sól, pieprz, bazylia, koperek , bułka tarta
kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
Cebulę, czosnek i paprykę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju , doprawione do smaku solą, pieprzem i bazylia. Dodajcie pomidory i duście na wolnym ogniu, mieszając. Po około kwadransie dodajcie ugotowany al dente makaron i wszystko wymieszajcie . Przed podaniem dosypcie koperkiem i bułką tartą .
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do zostawiania komentarzy