#kaszanka #ziemniaki #cebula #jabłka #zapiekanka #casserole #lunch #dinner #potatos #cookingbyrafirez #rafirezgotuje
Kto z nas nie lubi kaszanki ? Idealnie łączy się z cebulką , ziemniakami , jabłkiem . A czemu nie zrobić jej w formie zapiekanki?
Uwielbiam do kaszanki musztardę . można z niej zrobić sos śmietanowo-musztardowy do zalania zapiekanki przed wstawieniem do piekarnika. Doda on wykwintności daniu . Ziemniaki można też posypać waszym ulubionym serem, który podbije smak dania. Podstawą jest oczywiście dobra kaszanka. Polecam kupić sprzedawaną w batonie, idealną w konsystencji do smażenia i zapiekania .
Składniki
ok. 1 kg ziemniaków
ok. 1.2 kg kaszanki na patelnię
3-4 cebule
2 jabłka
5 dkg masła
koperek, sól, pieprz, rozmaryn, musztarda
ok 200 ml śmietanki 18 % do sosów
margaryna
bułka tarta
ser żółty lub pleśniowy, mozarella...
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach przez 10 minut . Obrać ze skórki i pociąć na średniej grubości plastry. Żaroodporne naczynie posmarować margaryną i posypać bułką tartą . Wyłożyć warstwę ziemniaków. Posypać startym serem Następnie kaszankę , jabłka i cebulę , pokrojone w plastry.
Polać sosem . Potem kolejną warstwę. zalać resztą sosu, wymieszaną z serem. Zapiekać w piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez 35-45 minut . W zależności jak mocno lubicie spieczone. Podawać z ulubioną surówką lub warzywami .
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do zostawiania komentarzy