#krokiety #naleśniki #pancakes #lunch #dinner #cookingbyrafirez #rafirezgotuje #cook
Jednym z dań najbardziej popularnych w kuchni polskiej są krokiety. Bazą do nich są naleśniki, które uwielbiam. Potem do środka farsz , wedle uznania. Następnie otaczamy je w jajku i panierujemy w bułce tartej. Potem smażymy na oleju aż do zarumienienia .
Każdy ma swój ulubiony farsz . Ja ostatnio zrobiłem farsz z kaszy gryczanej razem ze zmieloną łopatka wieprzową , z cebulą i oliwkami
Składniki
500 g łopatki wieprzowej, zmielonej
2 cebule
garść oliwek, nadziewanych papryka
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
szklanka rosołu warzywnego
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz, koperek, wędzona papryka, gałka muszkatołowa do przyprawienia
15-20 naleśników
Cebulę oraz oliwki kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na oleju . Po ok. 10 minutach zalewamy wszystko rosołem . Doprawiamy . Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut . Po zakończeniu odstawiamy do przestygnięcia . Potem mieszamy z ugotowana kaszą i odstawiamy . Na naleśniki nakładamy porcję farszu i zawijamy w koperty .
Potem obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Podajemy z ulubiona sałatką lub warzywami.
Jednym z dań najbardziej popularnych w kuchni polskiej są krokiety. Bazą do nich są naleśniki, które uwielbiam. Potem do środka farsz , wedle uznania. Następnie otaczamy je w jajku i panierujemy w bułce tartej. Potem smażymy na oleju aż do zarumienienia .
Każdy ma swój ulubiony farsz . Ja ostatnio zrobiłem farsz z kaszy gryczanej razem ze zmieloną łopatka wieprzową , z cebulą i oliwkami
Składniki
500 g łopatki wieprzowej, zmielonej
2 cebule
garść oliwek, nadziewanych papryka
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
szklanka rosołu warzywnego
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz, koperek, wędzona papryka, gałka muszkatołowa do przyprawienia
15-20 naleśników
Cebulę oraz oliwki kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na oleju . Po ok. 10 minutach zalewamy wszystko rosołem . Doprawiamy . Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut . Po zakończeniu odstawiamy do przestygnięcia . Potem mieszamy z ugotowana kaszą i odstawiamy . Na naleśniki nakładamy porcję farszu i zawijamy w koperty .
Potem obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Podajemy z ulubiona sałatką lub warzywami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do zostawiania komentarzy