Zupa - krem warzywny ze ślimakami


                                Zupa- krem warzywny ze ślimakami 


Nie po raz pierwszy i nie ostatni będę pisał wam o zapomnianym dobrodziejstwie polskich łąk  i nie tylko.                        Znane od kilku stuleci, obecnie zapomniane polskie  ślimaki. Kiedyś na stołach polskich królów i szlachty. Na świecie przysmak wielu smakoszy, m.in.Francuzów. Doskonały afrodyzjak, z bardzo dużą zawartością białka, selenu i kwasów Omega . Jesteśmy jednym z największych producentów w Europie na chwilę obecną .
Recepturę stworzyłem przed Targami Home Expo na warsztaty  dla Tefal Companion. 



Miło być ocenianym przez takie osoby jak @Grzegorz Łapanowski :)


Składniki 
2 puszki ślimaków w bulionie Snails Garden
1 średnia papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
500 ml bulionu warzywnego
pół szklanki białego wytrawnego wina
pieprz, koperek, papryka wędzona, bazylia, lubczyk
 kilka łyżek oleju rzepakowego i łyżka masła
Przygotowanie
Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z dodatkiem masła .
Dodajemy resztę składników i dusimy, gotując na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Na koniec wszystkie składniki blendujemy.
Podajemy z ulubionymi grzankami i lampką białego wina.



Komentarze