Zupa- krem warzywny ze ślimakami
Nie po raz pierwszy i nie ostatni będę pisał wam o zapomnianym dobrodziejstwie polskich łąk i nie tylko. Znane od kilku stuleci, obecnie zapomniane polskie ślimaki. Kiedyś na stołach polskich królów i szlachty. Na świecie przysmak wielu smakoszy, m.in.Francuzów. Doskonały afrodyzjak, z bardzo dużą zawartością białka, selenu i kwasów Omega . Jesteśmy jednym z największych producentów w Europie na chwilę obecną .
Recepturę stworzyłem przed Targami Home Expo na warsztaty dla Tefal Companion.
Miło być ocenianym przez takie osoby jak @Grzegorz Łapanowski :) |
Składniki
2 puszki ślimaków w bulionie Snails Garden
1 średnia papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
500 ml bulionu warzywnego
pół szklanki białego wytrawnego wina
pieprz, koperek, papryka wędzona, bazylia, lubczyk
kilka łyżek oleju rzepakowego i łyżka masła
1 średnia papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
500 ml bulionu warzywnego
pół szklanki białego wytrawnego wina
pieprz, koperek, papryka wędzona, bazylia, lubczyk
kilka łyżek oleju rzepakowego i łyżka masła
Przygotowanie
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do zostawiania komentarzy